تأثیرمدیریت هیجان دریک مداحیِ سالم

ساخت وبلاگ

تأثیرمدیریت هیجان دریک مداحیِ سالم

کنترل و مدیریت هیجان در مداحی آنقدر مهم است که سه حالت را در مداح ایجاد می‌نماید:

1ـ مداح به موفقیت می‌رسد

2ـ مداح دچار آسیب‌های جسمی و روحی می‌شود

3ـ مداح دچار شکست می‌گردد

 

1ـ موفقیت در مداحی موقعی به دست می‌آید که یک مداح بتواند هیجانات خود اعم از: ترس، خشم، اضطراب و لذت‌های خود را  مدیریت نماید. ترس، موقعی‌ است که مثلاً از دیدن جمعیت زیاد یا حضور استادان و یا همکاران خود به وحشت بیافتد؛ خشم، زمانی است که مثلاً از بی‌نظمیِ یک یا تعدادی از افرادِ حاضر در هیئت خشمگین می‌شود؛ اضطراب، آن گاهی است که مثلاً از صحت اجرای اشعار و سبک‌هایی که آماده کرده است مطمئن نیست و لذت‌هایی که در بسیاری از مواقع برای مداح ایجاد می‌شود از اجراهای موفق و استقبال اهل هیئت ممکن است باعث سستی در خواندن و ارائۀ مطالب غیر مستند و ضعیف شود.

2ـ دیده شده است بعضی از مداحان پس از مدتی به بیماری‌هایی مثل قند و فشارخون بالا و... دچار می‌شوند؛ این مشکلات هیچ دلیلی جز عدم کنترل هیجانات ندارد و درصورت ادامه‌دار شدن، علت اصلی آسیب‌ها خواهد بود.

3ـ مداحی که نتواند هیجانات خود را مدیریت نماید قطعاً دچار شکست می‌شود. هرکدام از موارد:ترس، خشم، اضطراب و لذت، می‌تواند مداح را به جایی برساند که نتیجه‌ای جز عدم توانایی ورهاساختن زود هنگام راه مداحی ندارد؛ البته ممکن است ترک مداحی و عدم موفقیت از سوی مخاطبین صورت گیرد؛ یکی از پیش‌کسوتان در کمال ناباوری اذعان می‌کرد که مدتی است از خانه بیرون نرفته و به دلیل مشاجره‌ای که با بعضی از بانیان و مسئولان هیئتی که سالها در آن مداحی می‌کرده صورت گرفته دیگر نمی‌خواهد و نمی‌تواند به آن هیئت برود و آنها هم تمایلی به ارتباط دوباره ندارند.

بعضی از عوامل عدم کنترل هیجان

1ـ خودگویه‌ها

به خود می‌گوئیم:«الان به هیئت می‌روم و طوری مداحی می‌کنم که همه شگفت زده شوند و کلی تعریف و تمجید کنند» و وقتی که این فرصت، روی نمی‌دهد دچار عصبانیت و سرخوردگی می‌شویم«مواظب باشید که در حین گفتگو با خود، چه می‌گوئید. این گفتگو، کلید هیجانات شماست. مهم‌ترین علل هیجانات و رفتارهای ما، تفکرات و ارزیابی ما از رویدادها و عبارت‌هایی هستند که در سکوت به خود می‌گوئیم.»( کلارک، 3، 1389)[1]

2ـ خودارزشی

برای خود، ارزشی بالاتر از آنچه دیگران فکر می‌کنند قائلیم و یا تحمل ناملایمات و دید ضعیف دیگران را نداریم و  وقتی کسی به این ارزش اهانت می‌کند خشمگین می‌شویم و هیجانات خود را نمی‌توانیم کنترل نمائیم«برخی از افرادی که در رابطه با خشم مشکل دارند، ارزش مثبتی برای سرسختی و پرخاشگری قائل هستند؛ چنین اشخاصی در بزرگسالی تا حد زیادی در معرض خطر ناسازگاری هیجانی هستند»(همان، 4)

اما دربارۀ بحث فوق نیاز به صرف وقت بیشتر و بهتری است که زوایای مختلف آن بررسی گردد، که این را به شرط توفیق و حیات، به جای دیگری موکول می‌نمائیم.

مجیدطاهری

جمعه16 اسفند1398

 


[1] کلارک، لین، (1389). کمک در هیجانات(مترجمین:دکتررضارستمی، علی نیلوفری)، تهران:تبلور.

 

مجمع ستايشگران حریم ولايت ...
ما را در سایت مجمع ستايشگران حریم ولايت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : amoozeshmaddahia بازدید : 146 تاريخ : دوشنبه 19 اسفند 1398 ساعت: 23:50